Зиддојче Цајтунг: Протести во Македонија поради Влада која загубила врска со народот

by Фокус 18:28
18:28

Во Македонија повторно секоја вечер демонстрираат илјадници луѓе против политиката на една влада, која загубила секаква врска со населението, почнува текстот на германскиот весник „Зиддојче Цајтунг“ со наслов „Искрен гнев“.

-Жителите на Скопје најнапред прилично долго само збунето се исчудуваа. Одеднаш повеќе не живееја во бетонски град, сиров и сив, туку во Антиката. На коцкастите станбени згради се закачени фасади од стиропор, преку реката беа поставени грациозни мостови, јонски столбови никнаа од земјата(…) На почетокот мерките за разубавување делуваа – во зависност од тоа колку набљудувачот е добронамерен- час амбициозно, час бизарно. Во меѓувреме, „Скопје 2014“ стана симбол на една власта која во својата мегаломанија загубила секаков допир со народот, се вели во текстот.

- Advertisements -

Според текстот, протестите во Македонија не се стратешка одлука за Русија или Западот туку резултат на искрен бес на Македонците поради политиките на власта.

Поврзани новости