Заев: Во договорот со Бугарија нема дилеми дека се работи за две држави, два народи и два јазици

by fokus 16:32
16:32

Со Договор за пријателство, добрососедство и соработка помеѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија покажавме дека таму каде што има политичка волја и идеја за прогрес, отворените прашања лесно се решаваат, рече премиерот Зоран Заев денеска во обраќањето на свеченоста по повод 11-годишнината од основањето на Бугарскиот Културен Клуб во нашата земја.

Двете земји, како што додаде, направија историски чекор напред.

- Advertisements -

– Го поставивме минатото како темел на иднината. Во договорот нема дилеми дека се работи за две држави, два народи и два јазици. Со договорот се определивме заедно да ја спречуваме недобронамерна пропаганда доколку се појави внатре во државите, заедно да бидеме против говорот на омраза и заедно да го поразиме национализмот, истакна Заев.

Пријателството, како што додаде, никогаш не било поголемо и постојано расте и се засилува, создадени се силни инструменти за надминување на недоразбирањата и градење на трајно сојузништво, и во надминувањето на недоразбирањата и во градењето и одржувањето на трајното пријателство значајна улога имаат и организациите на граѓаните во двете земји.

-Во таа насока Здружението на граѓани Бугарски културен клуб во нашата земја има значајно место. Тоа е јасно определено и во мисијата на здружението кое ја има за цел неопходноста од зближување и меѓукултурна толеранција на културите на соседните држави – Република Бугарија и Република Северна Македонија. Заедничка е и взаемната заложба за создавање реални услови за искажување на културниот идентитет и реализација на индивидуалните права во контекст на мултикултурното општество, како и афирмација на културните вредности и културните традиции на граѓаните на Северна Македонија кои се определуваат како Бугари, истакна премиерот Заев.

Во контекст на тоа дополни дека Северна Македонија е силно посветена да гради и негува инклузивно општество во кое никој, ниту еден, нема да биде запоставен на единствениот пат до успешна, заедничка Република Северна Македонија, дом за сите, интегрирана во Европската унија.

На свеченоста по повод годишнината на Бугарскиот Културен Клуб во нашата земја свое обраќање имаше и претседателот на Управниот одбор на здружението, Лазар Младенов, кој истакна дека темата за Бугарите во Северна Македонија не е веќе табу и дека веруваат во искрените настојувања за градење на едно општество за сите.

-Ние декларираните Бугари од Северна Македонија, во срце ја носиме нејзината државност, од почетокот на плурализмот до денес. Затоа што сме државотворни, излеговме на големиот митинг на опозицијата на 17 мај 2015 година, со клупските знамиња, со бугарското знаме, за да покажеме дека сме тука и да кажеме дека не ни е сеедно што се случува во земјата! Без да условуваме, без да бараме нешто специјално, освен она што беше ветено, а еве сега веќе се остварува, рече Младенов .

Поврзани новости