Заев очекува отворање на граничниот премин Маркова Нога, обврска од Преспанскиот договор

by Fokus 18:38
18:38

Поранешниот премиер Зоран Заев преку социјалните мрежи им се обрати на учесниците на денешниот собир на Маркова Нога во Преспа, на македонско-грчката граница.

Заев очекува што поскоро да се отвори граничниот премин Маркова Нога, како што вели, нашите две пријателски држави го превезмаа како обврска од Договорот од Преспа.

-Отварањето на граничниот премин Маркова Нога е наша обврска кон сегашноста и иднината – ова е вистинското и крајно време да ја срушиме неприродната блокада на природниот тек на брегот на Преспанското езеро. Очекувам дека во најбрз можен рок ќе се завршат неопходните инфрастурктурни интервенции и дека многу скоро ќе се најдеме таму на официјалното отворање на преминот што ги поврзува двете страни на Преспа, потенцира Заев.

Поврзани новости