За спас на ПИОМ покасно ќе одиме во пензија?

by fokus 18:56
18:56

Меѓународниот монетарен фонд во својот најнов извештај повторно изрази загриженост за одржливоста на македонскиот пензиски систем. ММФ алармира дека дефицитот во ПИОМ мора да се намали, но и дека неопходна е фискална консолидација за стабилизација на вкупниот јавен долг.

 За урамнотежување на пензискиот фонд пак, ММФ предлага зголемување на старосната граница за одење во пензија и воздржување од „великодушни” зголемувања на пензиите.

- Advertisements -

-За да се обезбеди одржливост, ја охрабруваме Владата да ја разгледа можноста за подигнување на старосната граница за пензионирање и да имплементира политики на зголемување на активната работна сила и зголемување на придонесите…Потребни се заштеди, преку рационализација на на земјоделските субвенции и трансферите кон локалната власт кои не се добро насочени, како и воздржување од ад хок зголемувања на пензиите и великодушните индексирања- стои во соопштението на ММФ.

Од таму предупредуваат дека дефицитот во пензискиот фонд кој изнесува значителни 4,5% од БДП е проектирано да се зголеми повеќе од двојно до 2030 година.

Инаку, ММФ во неколку наврати укажуваше на неодржливоста на ПИОМ на подолг рок, а алармот го вклучи и Светска банка.

Поврзани новости