Енормна загаденост на воздухот низ Македонија

by fokus 18:31
18:31

Алармантна загаденост на воздухот со опасните ПМ 10 честички е регистрирана деновиве низ повеќе македонски градово.

Во Куманово, вчера воздухот бил загаден дури 15 пати повеќе од дозволената граница. Тука биле регистритрани 750 килограми на метар кубен од опасните честички. После Куманово, најзагадено беше во Скопје, каде во населбата Лисиче биле измерени 603 килограми на метар кубен од ПМ 10 честичките.

- Advertisements -

Висока концентрација на канцерогените честички има и во Тетово и Битола, каде вчера беше загадено осум пати над дозволеното.

Поврзани новости