Вучиќ нема да го потпише, ама ќе го спроведе Договорот со Косово

by fokus

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ денеска во обраќање пред српската јавност рече дека тој не го потпишал Договорот со Косово бидејќи Косово не е меѓународно призната земја, но дека е подготвен да работи на имплементација на точките од Договорот.

Објаснувајќи ги меѓународните права особено Виенската конвенција, рече дека неговите изјави се обврзувачки за Договорот и дека „Србија е подготвена да работи на имплементација на договореното до нејзините црвени линии, а тоа се дека нема да има признавање на Косово и членството во ОН“.

– Ние го прифаќаме концептот, ќе работиме на имплементацијата, и ние сме многу поподготвени од некој во Приштина, кој е подготвен да потпише, а е подготвен да потпише бидејќи тоа би резултирало со формално-правна обврска Србија да се согласи со независноста на Косово, рече Вучиќ.

Како што кажа, вчера во Охрид 12 пати е менуван текстот на Анексот за имплемантација на Договорот и дека е важно што во Договорот се споменува „во согласност на се што е договорено во процесот на дијалогот, а тоа се потпишаните договори за ЗСО.“

– Важно е да се почне сега, српскиот управувачки тим, како што е предвидено, ќе треба да го претстави својот предлог на највисоко ниво на дијалог, ќе видиме како тоа ќе се одвива, рече претседателот на Србија.

Поврзани новости