„ВРЕДИ“: Паниката е разбирлива, но злоупотребата на функцијата и притисокот врз судот се неприфатливи!

by Fokus

Изјавите на Бујар Османи, Талат Џафери и другите од нивниот ранг, претставуваат класична интервенција на ДУИ за вршење притисок врз административниот суд и ова е јасно прекршување на независноста на судството кое го загрозува интегритетот на судскиот и изборниот процес, велат денеска од коалицијата „ВРЕДИ“.

„Наодите на ДИК се многу јасни и го потврдуваат она што ние го велиме од самиот почеток, дека ДУИ изврши нерегуларности и големи изборни прекршувања, со притисоци, уцени, закани и манипулации сано за да ја изврте волјата на граѓаните. Сега со притисоци врз судовите повторно се обидуваат да го направат истото.
Народот вели, „ Волкот влакното го менува, ама карактерот не“. Овие однесувања не не изненадуваат, ги имаме свежи притисоците врз Беса Адеми и знаеме дека ваквите изјави се најмалку што можат да направат. Како што ги прекршија сите демократски вредности, со потиснувањето на судството го прекршуваат и овој основен принцип на демократијата, но овој пат правдата ќе биде на наша страна. Силно веруваме во тоа“ се вели во воопштението од „ВРЕДИ“.

Оттаму апелираат до Административиот суд „да не биде под влијание на политички притисоци туку одлуката да ја донесе врз основа на правни извори и факти. Сакаме да веруваме во владеењето на правото и независноста на институциите, вклучувајќи ги и судовите“.

Поврзани новости