Вранишковски по 20 години се врати во МПЦ

by fokus

На денешната света архиерејска литургија по повод годишнината од доделувањето на Томосот за автокефалност на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) од Соборот на Српската православна црква (СПЦ) која се одржа во Св. Софија во Охрид, присуствуваше и основачот на ПОА, Јован Вранишковски.

Тој беше расчинет од МПЦ во 2002 година, а веднаш потоа беше формирана  ПОА, која не беше призната во Македонија. Вранишковски беше осуден за ширење верска омраза и за проневера на пари од Поврдарската еперхија каде беше митрополит. Одлежа 5 години затвор, а сега се враќа во МПЦ  како епископ и ќе му биде отстапен дел од Преспанско пелагониската епархија.

Тоа беше дел од договорот меѓу СПЦ и МПЦ за конечното решавање на канонскиот статус на архиереите на Православната Охридска Архиепископија, во светло на минатогодишната одлука на Светиот архиерејски синод за враќање во канонски статус и воспоставување литургиско единство.

 

Поврзани новости