Виножито: Грција во време на Самарас ја зголемува црната листа со Македонци

by Фокус

Црната листа со Македонци што ја води Грција во последните две години се повеќе се зголемува, откако фанатичниот антимакедонец Андонис Самарас е премиер, обвинуваат партијата на Македонци во Грција Виножито, предводена од Павле Васкопулос.

Како што информираат од Виножито, последната жртва на оваа грчка политика е активистот за човекови права и писател Ѓорѓи Канзуров, кому, според оваа партија, не му било дозволено да го посети родното место во Лерин, Северна Грција, со образложение дека тој претставува „закана за внатрешниот ред и сигурност“.

Од таму посочуваат дека ќе продолжат да ја информираат Европската унија и другите меѓународни организации за ваквата негативна практика.

Поврзани новости