Македонската дијаспора бара прекин на преговорите за името со Грција

by Фокус 16:14
16:14

Обединетата македонска дијаспора го повикува македонскиот претседател Ѓорге Иванов формално да го информира Советот за безбедност и Генералното собрание на Обединетите нации за време на неговиот говор дека Македонија ќе се повлече од преговорите за името со Грција, бидејќи во спротивно македонскиот идентитет ќе остане преговарачки и ирелевантен елемент.

„Овие преговори за името се неприфатливи за долгорочно подобрување на Македонија. Наместо тоа, македонското раководство треба да ја фокусира својата енергија на проширување и изградба на подлабоки врски со земјите што сакаат да се вклучат во продуктивни односи, кои ја зајакнуваат економијата и безбедноста. Иднината на Македонија лежи во своите дејствија и не можеат да бидат преговарани ниту диктирани со економски заплашување на што бевме сведоци во текот на изминатата деценија“, соопштија од ОМД.

- Advertisements -

Според оваа организација на чело со Мето Колоски, Македонија треба достави официјално барање до ООН за промена на референцата „поранешната југословенска Република Македонија“ во „Република Македонија“.

Поврзани новости