ВИДЕО Човекови права: Дали додека зборувавме за колективни права ги загубивме и индивидуалните права?

by Фокус

Што преставува концептот на човекови права?  Свој поглед за тоа каква е состојбата со почитувањето човековите права во Македонија даваат Мирјана Најчевска и Суад Мисини. Според сите релевантни извештаи во затворите во нашата држава има политички затвореници.

Дали им се кршеа човековите права на бегалците и мигрантите во Македонија? На дел од нашите граѓани, најчесто дел од ромската етничка заедница, не им се дозволува слободно да патуваат надвор од земјата, иако имаат регуларни патни исправи. Во нашето општество благодарение на лошите политики на власта бројот на луѓето кои се дел од маргинализирани заедници се зголемува.

Дали додека зборувавме за колективни права ги загубивме и индивидуалните права?

Емисијата може да ја погледнете на следниот линк

https://www.youtube.com/watch?v=7BMm40kQpGM

Поврзани новости