Уставниот суд се прогласи за ненадлежен за одложеното распуштање на Собранието

by Фокус 17:43
17:43

Уставниот суд денеска не расправаше по иницијативата за уставноста на одложеното распуштање на Собранието поднесена од страна на Павле Трајанов. Барањето на судијата-известител Наташа Габер-Дамјановска да се поведе постапка по иницијативите за одложеното распуштање на Собранието, не беше прифатено од страна на мнозинството судии, а Уставниот суд се прогласи за ненадлежен.

Во образложението на Судот стои дека тој не навлегува во оценка на уставноста и не ја анализира одлуката од уставен аспект, сметајќи дека тоа се однесува на конкретно собрание и конкретен поединечен акт, а не закон, пропис или друг општ акт, кои можат согласно чл. 110 од Уставот да бидат во надлежност на судот.

- Advertisements -

Но, четворица од деветте судии кои одлучуваа, сметаат дека Уставот не предвидува одложено распушање, па оттука Уставниот има надлежност да расправа за ова прашање.

 

Поврзани новости