“Тука живеам, одлучувам, постојам“, АОПЗ започна кампања за Пописот 2021

by Fokus 09:51
09:51

“Тука живеам, одлучувам, постојам“ е слоганот со кој започнува кампањата за Пописот во државава кој го спроведува Државниот завод за статистика, а ќе ги опфати сите заедници во Северна Македонија, креирана и спроведена од Агенцијата за остварување на правата на заедниците во Република Северна Македонија со финансиска поддршка од Европска Унија.

– За Агенцијата за остварување на правата на заедниците сите етнички заедници се важни и придонесуваат за социо-економскиот, културниот, правниот како и политичкиот раст на Република Северна Македонија. Затоа важно е на пописот да покажеме дека ние тука живееме, одлучуваме, постоиме, вели Еран Куртиш, директор на Агенцијата.

- Advertisements -

Во кампањата како претставник на турската заедница се вклучи студентката Елиф Илијаз, од влашката заедница новинарката и уредничка Јана Михаилова, од ромската заедница студентката Џемилиана Абдулова, од бошњачката заедница правничката Мерсиха Смаиловиќ, од српската заедница преведувачот Стефан Радуловиќ, како и Мирољуб Орландиќ кој е Претседател на Мрежа за мултикултурно општество.

– Република Северна Македонија е мултикултурна држава. Во неа живеат многу различни етнички заедници, кои зборуваат на многу различни јазици и за нив пописот е важен. На овој попис секој треба слободно да си ја искаже својата етничка припадност. Тука живеам, одлучувам, постојам, додава Орландиќ.

Според Агенцијата најважно е на овој Попис малубројните заедници да покажат дека можеме сите заедно да ги креираме политиките во државава.

– Затоа е многу важно да се почитува Законот за правата на заедниците кои се помалку од 20% од населението во Република Северна Македонија со кој се уредува остварувањето, унапредувањето и заштитата на правата на припадниците на заедниците кои се помалку од 20% проценти, а се загарантирани со Уставот, како и надзорот над спроведувањето на одредбите на овој закон и законите со кои се утврдени тие права, додава Куртиш, директорот на Агенцијата.

Поврзани новости