Тошковски: В среда ќе се отвори нов пункт за издавање лични документи во Идризово

by Fokus

Техничкиот министер за внатрешни работи – Панче Тошковски денеска информираше дека в среда ќе се отвори нов пункт за вадење лични документи што ќе се наоѓа во рамки на Центарот за обука во Идризово.

– В среда ќе се отвори нов пункт за вадење лични документи што ќе се наоѓа во склоп на Центарот за обука во Идризово. Пунктот ќе биде со четири базни станици кои се префрлени во Идризово од внатрешноста на државата. Започнуваме со една смена, бидејќи за толку имаме обучен кадар, а ќе можат да се опслужуваат по 250 до 300 луѓе – изјави Тошковски во интервју на „Слободен печат“.

Тој информираше дека имаат обрасци кои ќе бидат доволни до почеток на мај, но, најголем проблем, како што рече, е печатењето лични документи.

Тошковски изјави дека веќе не произведуваат по 50 илјади пасоши месечно, туку од 75 до 80 илјади.

– Обрасци, најверојатно ќе има до 8 мај, до избори или до првата недела од мај. Но, не сакам да го оставам истиот проблем што го затекнав првиот ден. Сакам да обезбедиме континуитет, да има повторно достава на обрасци. Имаме околу 400.000 обрасци кои треба да се испорачаат до јуни. Целта е од тие 400 илјади да пуштат колку што можат порано, минимум сто илјади за да се задоволи динамиката – рече Тошковски.

 

Поврзани новости