Тимотеј: Проблемот СПЦ-МПЦ повеќе е политички, отколку црковен

by Фокус

СПЦ во мај соопшти дека формирала Комисија за разговори за отворените прашања со МПЦ. Од тогаш, навидум, тотален молк. Работи ли тивката дипломатија, ќе има ли посредници? Владиката Тимотеј одговор на овие прашања дава во интевјуто за Дојче Веле.

Афтокефалноста на МПЦ прогласена уште во 1967 година и натаму е камен на сопнување за нејзино признавање од страна на СПЦ. Речиси половина век проблемот виси и сега пред за догодина најавениот голем Севселенски собор од страна на Цариградската патријаршија им тежи и на останатите православни цркви. Во интервју за ДВ владиката Тимотеј, еден од назначените членови на комисијата која ќе треба да разговара со претставниците на СПЦ и портпарол на МПЦ – ОА вели дека проблемот веќе не е само црковен, туку сега е исполитизиран и поврзан со решавање на спорот за името на Република Македонија.

 

Поврзани новости