СЗО прогласи крај на пандемијата на коронавирус

by Fokus

Комитетот за вонредни состојби на СЗО прв го прогласи КОВИД за највисоко ниво на тревога пред повеќе од три години, на 30 јануари 2020 година.

Коронавирусот повеќе не е глобален здравствен итен случај, објави Светската здравствена организација (СЗО), што претставува голем чекор кон ставање крај на пандемијата која уби повеќе од 6,9 милиони луѓе, ја наруши глобалната економија и опустоши заедници.

„Вчера, Комитетот за итни случаи се состана по 15-ти пат и ми препорача да прогласам крај на Итната состојба за јавно здравје од меѓународна загриженост. Го прифатив тој совет. Затоа со голема надеж го прогласувам крајот на КОВИД-19 како глобална итна здравствена состојба“, изјави генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус.

Комитетот за итни случаи на СЗО за прв пат го прогласи КОВИД за највисоко ниво на тревога пред повеќе од три години, на 30 јануари 2020 година.

Статусот помага да се фокусира меѓународното внимание на здравствената закана, како и да се зајакне соработката за вакцини и третман.

Откажувањето е знак за напредокот што светот го постигна во овие области, но КОВИД-19 е тука да остане, рече СЗО, дури и ако веќе не е вонредна состојба.

Стапката на смртност е забавена од врвот од повеќе од 100.000 луѓе неделно во јануари 2021 година на нешто повеќе од 3.500 во неделата до 24 април, според податоците на СЗО.

„Сепак, ова не значи дека КОВИД-19 заврши како глобална здравствена закана“, рече Гебрејесус.

Поврзани новости