Стармер на првата конференција: Ќе ја обновиме Британија

by Фокус

Сер Кир Стармер, новиот британски премиер, откако беше примен од кралот Чарлс Трети, го одржа својот прв говор пред Даунинг стрит 10, традиционалното седиште на шефовите на влади во Лондон.

Силно поздравен од неговите поддржувачи и присутен од бројни медиумски екипи, тој им се заблагодари на сите што гласаа за Лабуристичката партија.

Стармер потоа му се заблагодари на својот претходник Риши Сунак, пофалувајќи ги неговите достигнувања како прв британско-азиски премиер во историјата на земјата.

-Сега нашата земја решително гласаше за промени, за национална обнова и враќање на политиката во служба на јавноста. Мораме заедно да одиме напред – рече тој.

Стармер, исто така, рече дека лабуристите добиле јасен мандат, кој партијата ќе го искористи за да донесе промени.

-Добивме јасен мандат за промени. Ќе ставиме крај на ерата на бучни перформанси, нема да газиме лесно по вашите животи и ќе ја обединиме земјата. Четири нации повторно застануваат заедно, соочувајќи се со предизвиците на неизвесниот свет, како што ние честопати во минатото се залагавме за мирна и трпелива реконструкција со почит и понизност ве повикувам сите да се приклучите на владината служба. Нашата работа е итна и ја започнуваме денес – рече тој.

Стамер вети дека ќе ја изгради државата и ќе ја обнови Британија.

-Ќе го вратиме здравството на нозе, ќе ги намалиме цените на енергијата и ќе ги обезбедиме националните граници. Без разлика дали сте гласале за лабуристите, особено ако не сте гласале. Запомнете, мојата влада ќе ви служи. Политиката може да се искористи за добро и тоа ќе го покажеме – рече тој.

Поврзани новости