ССМ: Работната недела да трае 38 часа, а породилното 12 месеци

by fokus 17:08
17:08

Сојузот на синдикатите на Македонија, денес организираше Конференција на тема „Нов Закон за работните односи, хармонизација на домашното со Европското трудово законодавство“.

-Република Северна Македонија е земја апликант за членство во Европската унија и покрај предизвиците присутни на тој пат во последниов период, за нас оваа опција, европска Македонија е единствено прифатлива и според нашата местоположба, но и според нашата потреба да ги прифатиме европските вредности за демократија и развој. Поради тоа сметаме дека новиот Закон за работните односи треба да ги содржи европските и светските тенденции во работно правните односи, рече Дарко Димовски, претседателот на ССМ.

Затоа, како што појасни се залагаат за:

- Advertising -

– договори за вработување на определено време само во исклучителни објективни услови и со траење до 1 година

– 38 часовна работна недела,

– породилно отсуство во траење од 12 месеци,

– доследно почитување на правото за уредување на плата со закон и КД,

– целосно остварување на правото на годишен одмор,

– почитување на конвенциите за слобода на синдикално организирање и функционирање,

– унапредување на колективното договарање и социјалниот дијалог на сите нивоа затоа што не може да се одлучува за нашите права без нас, рече Димовски.

Поврзани новости