Собранието ќе расправа за пакет закони за правосудството, ВМРО-ДПМНЕ се враќа на седниците

by fokus

Собранието на Република Македонија денеска ќе одржи четири седници на кои меѓу другото ќе се расправа за Законот за работни однос, Законот за јавно обвинитлество, но и пакет закони за правосудството – измени и дополнувања на законите за Судски совет на Република Македонија и измени и дополнувања на законите за судовите, кои се во прво читање.

На дневен ред на една од четирите седници е Предлог законот за високо образование, како и Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер и измени и дополнувања во Законот за полиција.

Пред пратениците на една од седниците во прво читање ќе бидат ставени измените и дополнувањата на законите за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, електронско управување и за основање на Јавно претпријатие Македонска радиодифузија.

На дневен ред се ставени и повеќе закони од областа на медицината, меѓу кои измените и дополнувањата на законите за санитарната и здравствената инспекција и за лековите и медицинските средства, двата во прво читање.

Во прво читање ќе се разгледуваат и економски закони меѓу кои измените и дополнувањата на законите за основање на Агенција за енергетика, за стандардизација, за заштита на конкуренцијата, за индустриската сопственост, за Народната банка на Република Македонија, за спречување на перење пари и финансирање на тероризам како и за јавни набавки.

Како што најави лидерот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, пратениците од неговата партија се враќаат во Собранието каде ќе бараат гласање на недоверба на Владата.

Поврзани новости