Шкријељ: Членство во ЕУ за поголеми плати и европски стандарди дома

by Фокус

Членството во ЕУ е нашата единствена алтернатива која значи подобар животен стандард, поголеми плати, подобро образование, шанса за младите но и европски вредности, изјави Санела Шкријељ, пратеничка на СДСМ.

-Една од најголемите придобивки е создавање на реални услови за голем раст на платите за сите работници. Кај сите држави кои станале членки во првите пет години по зачленувањето во ЕУ платите се зголемиле над 50 отсто, а некаде и за многу повеќе. Ова е директна придобивка за куповната моќ за граѓаните, за работниците, за нивниот семеен буџет и животен стандард. СДСМ во изминатите неколку години ја зголеми минималната плата од 8.000 денари на над 20.000 денари. Со членство во ЕУ минималната плата има реални шанси да се покачи двојно – рече Шкријељ.

Според неа, интеграцијата ќе им понуди шанса на младите за подобро образование, но и учество во различни програми за млади, иновации и културни фондови финансирани од ЕУ.

-Токму затоа уставните измени се чекор напред на европскиот пат, со што по членството во НАТО ќе ја оствариме и втората стратешка цел, полноправно членство во ЕУ, до 2030. Ова е прв пат нашата иднина да е единствено во наши раце, не смееме сами да ја блокираме нашата иднина и иднината на следните генерации. Ние, нашите млади, нашите деца, заслужуваат да живеат во земја членка на ЕУ, но тука, дома, во својата држава – порача таа.

Поврзани новости