Секој граѓанин ќе може да го прочита договорот на македонски јазик, вели Спасовски

by Fokus

За значењето на Договорот со Фронтекс за нашата земја, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски вели дека преку овој договор е создадена правна рамка преку која ќе се соработува со Агенцијата за Европската гранична и крајбрежна стража (ФРОНТЕКС), за заедничко зачувување на границите, за заедничко управување со границите и за заедничко спречување на прекуграничниот криминал.

„Јас сум многу горд што успеавме да го потпишеме овој прв договор со ЕУ, кој има повеќе значења за државата. Првото и најзаначајно што останува во историјата е дека е потпишан на македонски јазик и како прв договор, практично на дело ги покажува перспективите од отворањето на преговори со ЕУ. Горд сум што оваа Влада го внесе македонскиот јазик во официјалните јазици на ЕУ“, подвлече Спасовски во интервју на Националната телевизија.

 

 

Поврзани новости