СДСМ: Санкциите од ЕУ ќе паднат на товар на граѓаните

by fokus

Од СДСМ повторно реагираа на вчерашната одлука на Европската комисија, која ја суспендираше финансиската помош за Македонија од 27 милиони евра.

За владејачката ВМРО-ДПМНЕ, а и официјалниот став на Владата беше дека ова не е санкција од ЕУ туку само намалување на програмските средства. И во двете соопштенија за овој потег на Брисел се обвинува опозицијата.

Од СДСМ пак, велат дека постојано алармирале дека средствата од ИПА-фондовите власта не ги искористува во соодветните сфери, и нивното суспендирање сметаат дека е резултат на лошите политики на власта.

-Тоа што Европската унија реши да и скрати дел од средствата од ИПА на Македонија, е лоша вест, а виновникот за тоа Европската комисија точно го адресираше, односно одговорноста точно ја лоцираше во неспособноста и немањето капацитет на владата за спроведување реформи за коишто постојано повикува и алармира ЕК, преку меѓународни извештаи направени со скенирање на состојбите во Македонија, вели Љупчо Николовски од СДСМ.

Николовски потенцира дека санкциите од ЕУ, најмногу ќе ги почувстуваат граѓаните на Македонија.

-За жал, како резултат на криминалните политики на власта и прекршувањето на Договорот од Пржино, постојано, од страна на ВМРО-ДПМНЕ, и одолговлекување на политичката криза, Македонија се соочува со вакви мерки. За жал тоа е на штета на сите граѓани – порача Николовски.

Поврзани новости