СДСМ: Околу 500.000 граѓани живеат под прагот на сиромаштија

by fokus 11:49
11:49

Една четвртина од населението или околу 500.000 граѓани живеат под прагот на сиромаштија, а Светска банка ја потврди тажната вистина за Македонија и нејзините граѓани дека над 180.000 граѓани живеат со по 40 денари на ден, се вели во денешното партиско соопштение на СДСМ.

-Промашените економски политики на Никола Груевски го полнеа џебот на неколкумина луѓе од врвот на власта, а ги осиромашуваа останатите граѓани. Затоа граѓаните на 11 декември имаат избор или сиромаштија или достоинствен живот. За достоинствен живот мора да има и достоинствена плата и грижа за социјално загрозените категории на граѓани. Во нашиот План за живот минималната плата веднаш уште во првите 4 месеци ќе ја зголемиме на 12.000 денари и таа ќе важи еднакво за сите работници. До крајот на мандатот минималната плата ќе изнесува 16.000 денари, велат од СДСМ.

- Advertisements -

Од СДСМ велат дека според нивната програма, секое четиричлено кое не остварува никаков приход ќе добие 12.000 денари месечно, а семејствата што остваруваат приход под 12.000 денари ќе ја добијат разликата до 12.000 денари.

Поврзани новости