РСЕ: ЕК ќе препорача отворање на преговорите со Македонија

by fokus 12:21
12:21

Дописниците на РСЕ од Брисел имале увид во документот што ќе биде објавен на 17 април во Стразбур и јавуваат дека извештајот за напредокот на Македонија е меѓу попозитивните во овој пакет на Брисел, кој „јасно ја препознал политичката волја за напредок“.

Европската комисија следната недела ќе објави Пакет за проширување во кој се проценува состојбата во државите кои настојуваат да се придружат на 28-члениот блок.

Дописниците на Радио Слободна Европа од Брисел имале увид во документот што ќе биде објавен на 17 април во Стразбур и јавуваат дека критични точки во сите држави од Западен Балкан, според оценката на ЕК, остануваат оние што се поврзани за владеењето на правото, а „организираниот криминал и корупцијата остануваат синоним за секоја држава во регионот“.

Според извештајот, „шампион во регионот е Албанија, а Македонија ќе добие препорака за отворање на пристапните преговори и позитивни оцени за новата влада.

Европската комисија повторно препорачува отворање на пристапните преговори со Македонија, а извештајот за напредокот на Македонија е меѓу попозитивните во овој пакет на Брисел, кој, како што стои во извештајот, „јасно ја препознал политичката волја за напредок“.

Во извештајот за Македонија, јавуваат дописниците на РСЕ од Брисел, се предупредува дека „штетата која се правела години на назад не може да се среди преку ноќ“, но дека Македонија ја надминала длабоката политичка криза и дека структуралните реформи се долг процес кој може да потрае.

Поврзани новости