Разговор меѓу Јанкулоска и Мијалков: Местење на судии, партиски кадри

by Фокус 15:01
15:01

Во вториот сет разговори што ги објави лидерот на СДСМ, Зоран Заев прикажани се три разговори меѓу судијката Александра Зафировска, првата полицајка Гордана Јанкулоска и шефот на тајната полиција Сашо Мијалков. Во објавените аудио снимки, тие се договараат за местење судии во Основниот суд Скопје 1, Основен суд Скопје 2 и за во Судски совет.

Во еден од разговорите Јанкулоска му објаснува на Мијалков дека судиите ги запишува по бројче во тефтер и објаснува кој ги предложил. Исто така, тврдат дека премиерот Никола Груевски барал да се распише оглас за двајца судии, за претседател на Основен суд 1 и за Кратово. Во разговорот меѓу Мијалков и Јанкулоска, тие тврдат дека во Судскиот совет се ставени само партиски кадри.

– Дај да ги избереме, сакаме да се наши, тие мора да се од Академија. Тоа што претходно сме правеле, веќе не проаѓа – вели Јанкулоска.

 

 

Поврзани новости