Путин со указ го откажа Договорот за конвенционално вооружување во Европа

by Fokus

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша иказ со кој се откажуваат од Договорот за конвенционални вооружени сили во Европа (CFE).

Документот е објавен на официјалната интернет страница за правни информации.

Претходно, Комитетот за надворешни работи на Советот на Руската Федерација го поддржа нацрт-законот за откажување на Договорот за конвенционални вооружени сили во Европа на состанокот со заменик-министерот за надворешни работи на Русија Сергеј Рјабков.

Договорот CFE беше потпишан во Париз во 1990 година од претставници на 16 земји-членки на НАТО и шест членки на Варшавскиот пакт. Договорот воведе ограничувања за главните видови на конвенционална воена опрема во Европа и предвидуваше уништување на вишокот оружје.

Во 1999 година, на самитот на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) во Истанбул, беше потпишана ажурирана верзија на договорот за да го одрази распаѓањето на Варшавскиот пакт и проширувањето на НАТО. Сепак, само Русија, Белорусија, Казахстан и Украина ја ратификуваа адаптираната верзија.

„Потсетуваме, рускиот претседател Владимир Путин во 2007 година потпиша указ за суспендирање на учеството на земјата во CFE додека земјите од НАТО не го ратификуваат договорот за адаптација и не почнат да ги спроведуваат своите обврски од тој документ. Во исто време, Русија остана потписник на договорот“, пренесе РИА.

Поврзани новости