Приведените во БиХ кои тврдеа дека кај нив е исчезнатото девојче:„Се шегувавме“

by Fokus

Федералната полициска управа на Босна и Херцеговина, врз основа на информации од Министерството за внатрешни работи на Република Србија, Дирекција за технологија, уапсила три лица кои се осомничени дека преку социјалната мрежа „Тик Ток“ објавиле дека се поврзани Со исчезнувањето на девојчето Данка Илиќ.

Припадниците на Службата за борба против високотехнолошкиот криминал ја идентификувале IP адресата на корисникот на профилот од територијата на Босна и Херцеговина кој на Тик Ток изјавил дека девојчето се наоѓа во неговиот подрум.

Врз основа на тие информации, Федералната полициска управа на Босна и Херцеговина ги уапсила Б.Т., З.Т. и М.Т., извршила претрес и утврдила дека информациите што ги дал осомничениот се лажни. Тие рекле дека се шегувале.

Сојузната полициска управа на Босна и Херцеговина, согласно законот, ќе ги доведе осомничените кај надлежниот обвинител за понатамошно постапување.

Акцијата е спроведена во координација со Управата за криминалистичка полиција на Министерството за внатрешни работи на Република Србија, НЦБ Интерпол Белград, Дирекцијата за координација на полициските тела на Босна и Херцеговина, НЦБ Интерпол Сараево и Федералната полициска управа на Босна и Херцеговина, кои покажаа висок степен на професионалност и брзо реагираа на информациите добиени од МУП на Србија.

Поврзани новости