Преземете ги овие 50 EUR и почнете да заработувате на цената на нафтата на светската берза

by Фокус

FXLider, специјално на читателите на Фокус, дава  50 EUR наменети за тргување на светската берза со цената на нафтата, единствената берза, на која што можете да заработувате и на растот и на падот на цената.

Преземете 50 EUR за тргување овде

Во вторник, 14. јули е заклучен историскиот споразум околу нуклеарната програма на Иран. Овој договор ќе ги отвори вратите на отстранувањето на санкциите што ќе овозможи на Иран да го  зголеми своето производство и извоз на нафта. Споразумот исто така би можело да има големо влијание на глобалниот пазар на нафта затоа што би можело да се ослободат до сега не користените залихи. Меѓутоа и покрај постигнатиот договор, според процените на аналитичарите ќе биде потребно најмалку 6 години откако иранската нафта навистина би остварила значително влијание на глобалното ниво на залихи.

’Пред да бидат санкциите во потполност укинати многу од тоа треба процедурално да биде обработено. Пред се овој договор мора да го одобри Советот за безбедност на Обединетете Нации но и Конгресот на Соедниетите Американски Држави, што дополнително го продолжува времето на неговата примена . Мали се шансите иранската нафта да дојде до пазарот пред  2016. година ,затоа пред тоа меќународната агенција за атомска енергија треба да ја изврши  инспекцијата и за тоа да поднесе извештај . Дури тогаш санкциите можат да бидат укинати’, наведуваат од FXLider-u.

Во краток временски период, на пример во наредните година дена, влијанието на иранскиот договор ќе има минимално влијание на пазарот на нафта, со не повеќе од 500 000 барели на ден. Меѓутоа на долг рок, кога големите меѓународни компании ќе почнат со мега проекти, влијанието може да биде огромно, со преку 3 милиони барели по ден додатни залихи.

’Поради оваа причина во блиска иднина може да се очекува цената да продолжи да се движи помеѓу $50.00 – $60.00 по барел, додека во наредните неколку денови може да очекуваме појак притисок на цената токму поради зголемувањето на прекумерените залихи’, наведуваат од FXLider.

Преземете 50 EUR за тргување овде

Повторно објавеното производство на нафта во Иран има потенцијал да предизвика негативен притисок на цената затоа што досегашните учесници на пазарот сакаат да го задржат својот приход од извоз но и пазарниот удел. Додека OPEC останува доследен на својата стратегија за ненамалување на производството, која ги отргнува од пазарот произведувачите со повисоки трошоци на производство, цената ќе остане во опаѓачки тренд. Покрај тоа овие претпоставки ги поддржаваат и очекувањата дека Федералните Резерви наскоро ќе ги зголемат референтните каматни спатки што дополнително ќе го зајакне доларот и негативно ќе влијае на сета роба која е деноминирана во долари меѓу кои е и нафтата.

FXLider има соработка со Fortrade Limited – компанија која е авторизирана и регулирана во UK од страна на FCA (Financial Conduct Authority) под лиценца со број 609970..

Предупредување од ризик и одрекнување од одговорност

Договорите за разликата во цената (CFD) ги претставуваат производите кои се потпираат на финансискиот левериџ и носат високо ниво на ризик за Вашиот капитал затоа што цените можат брзо да постанат неповолни за Вас. Загубите можат да ги надминат Вашите депозити и од Вас би можело да се бара да извршите дополнителни плаќања. Овие производи можеби нема да бидат соодветни за сите клиенти и заради тоа морате да бидете сигурни да сте ги разбрале ризиците, а и да побарате независен совет. Овој материјал не претставува понуда, барање ни трансакција во поглед на било кој финансиски инструмент. FXLider не прифаќа никаква одговорност за било каква употреба на овие коментари ниту за последиците кои од тоа можат да проистекнат. Не се дава никакво уверување ниту гаранција за точноста или потполноста на овие податоци. Како резултат на тоа, секое лице кое ќе постапи спрема нив, тоа го прави потполно на сопствен ризик.

Поврзани новости