Преземетe бесплатни 50€ и тргувајте со цената на нафтата на берза

by fokus 07:00
07:00

Од Јули 2015 година, цената на нафтата, со неколку срамежливи пробиви со краток здив, константно се наоѓа под 50 долари по барел.

FXLider на сите читатели на Фокус, дава бесплатни 50€ за тргување со цената на нафтата на светска берза, единствена берза на која можете да заработите и кога цените растат и кога цените паѓаат.

- Advertisements -

Бесплатните 50€ за тргување со цената на нафтата преземете ги овде.

Прва причина за пад на цената на нафтата: Производство од маслени шкрилци

untitled

Општ консензус е дека цената на нафтата во последните две и пол години во добар дел опадна заради зголемување на производството на нафта од нафтените шкрилци. Иако е распространето мислењето дека производството од нафтените шкрилци во САД може да биде профитабилна и по многу ниски цени на нафтата, но статистиката зборува друго.

Една од компаниите упатена во настаните на пазарот на нафта објави дека во перопдот од јули 2015 година до февруари 2016 година- кога цената на нафтата најмногу падна, активностите на бушотините е намалена за 28% што противречина спомнатотот гледиште. Од почетокот на опаѓачкиот тренд цената на нафтата во јули 2014 година, па до ден денес , активноста е опадната за цели 72%. Јасно е дека носката цена на нафтата не го погодува развојот и растот на нафтената индустрија.

Бесплатните 50€ за тргување со цената на нафтата преземете ги овде.

Втората причина зошто паѓа цената на нафтата: Саудиска Арабија

untitled

 

Како најголем извозник на нафта чиј буџет се полни од продажбата на нафта, Саудиска Арабија е, според некои, имала голем удел во оборувањето на цената настојувајќи да го зголеми својот удел на пазарот. Некои проценуваат дека резервите на оваа држава изнесуваат околу 200 милијарди барели. Тоа и овозможува да секојдневно го преплавува пазарот со што поголеми и поголеми испораки со цел маргинализација на другите држави-производители. Повратниот ефект од ова е падот на цената на нафтата и следствена непрофитабилност во секторот на производство и преработка на овој енергент.

Венецуела, како најголем произведувач во Јужна Америка, е на работ на банкротот а населението се бори со хиперинфлацијата.

Иран долго беше на страна поради повеќе годишните санкции наметнати поради спорот околу нуклеарната програм. Повторно излезе на пазарот на нафта во Јануари оваа година со амбиции да ги поврати изгубените позиции и да го зголеми производството. Региналниот ривалитет на овие две сили, низ борба за удел на пазарот на нафта, ја мотивираа Саудиската држава, која полека ја губи неприкосновената позиција во ОПЕК, да лобира за намалување на производството за нафта на глобално ниво.

Бесплатните 50€ за тргување со цената на нафтата преземете ги овде.

Рекцијата на цената на нафтата по септемврискиот состанок на ОПЕК

untitled

На состанокот на државите членки во OPEK Алжир, во септември оваа година постигнат беше договор за намалување на производството. Саудиска Арабија се обврза да го намали производството за 300.000 барели дневно. Кратко потоа, Русија како најголем производител-извезувач надвор од ОПЕК, се обврза на сличен потег.

Уште еден настан е закажан за 30 ноември во Виена на кој ќе учествуваат државите-членки на ОПЕК и Русија.

Како резултат на овој договор, цената на нафтата ја надмина психолошката граница од 50 долари по барел достигнувајќи едногодишен максимум бележејќи раст од 90% од почетокот на февруари оваа година.

Бесплатните 50€ за тргување со цената на нафтата преземете ги овде.

FXLider има соработка со Fortrade Limited – компанија која е авторизирана и регулирана во UK од страна на FCA (Financial Conduct Authority) под лиценца со број 609970.

Договорите за разликата во цената (CFD) ги претставуваат производите кои се потпираат на финансискиот левериџ и носат високо ниво на ризик за Вашиот капитал затоа што цените можат брзо да постанат неповолни за Вас. Овие производи можеби нема да бидат соодветни за сите клиенти и заради тоа морате да бидете сигурни да сте ги разбрале ризиците, а и да побарате независен совет. Овој материјал не претставува понуда, барање ни трансакција во поглед на било кој финансиски инструмент. Загубите можат да ги надминат Вашите депозити и од Вас би можело да се бара да извршите дополнителни плаќања. FXLider не прифаќа никаква одговорност за било каква употреба на овие коментари ниту за последиците кои од тоа можат да проистекнат. Не се дава никакво уверување ниту гаранција за точноста или потполноста на овие податоци. Како резултат на тоа, секое лице кое ќе постапи спрема нив, тоа го прави потполно на сопствен ризик.

Поврзани новости