Порака од самитот на Меркел: Името итно да се реши!

by Фокус

Сите учесници на конференцијата за Западниот Балкан во Берлин потенцираа дека треба да се решат билатералните прашања најбрзо што е можно во интерес на добрите меѓусоседски релации и за зголемување на стабилноста во регионот, стои во Декларацијата на берлинскиот самит.

„Премиерите на Србија и на Косово повторно се посветија да ги нормализираат релациите. Проблемот со името меѓу Македонија и Грција е еден од нерешените билатерални проблеми. Земјите кои учествуваа на конференцијата се согласија дека овој спор мора итно да се реши со тоа што и двете страни да бидат подготвени за компромис“, пишува во денешната декларација.

Поврзани новости