Пониски сметки за парно од 1 август

by fokus

Регулаторната комисија за енергетика на денешната седница одлучи да ја намали цената  што ќе ја плаќаат граѓаните на град Скопје за потрошена топлинска енергија од 1 август годинава.

Како што информира претседателот на РКЕ Марко Бислимовски, цената за дистирбуција на потршувачите на БЕГ се намалува 3,1 отсто, за Скопје-Север за 0,76 отсто, а за ЕЛЕМ енергетика 1,13 отсто.

Намалувањето, како што кажа, доаѓа во услови кога цената на природниот гас е за 40 отсто повисока во однос на лани.

Покрај тоа РКЕ за 8,4 отсто  ја намали и цената за фиксните трошоци односно цената што ја плаќаа исклучените корисници од системот за топлинска енергија

За септември најави дека заедно со претставници на БЕГ и Здружението „Но пасаран“ на незадоволните исклучени од системот за топлинска енергија, Регулаторната комисија ќе работи на донесување нови подзаконски акти за регулирање на обврската што ја имаат исклучените корисници.

Поврзани новости