Пендаровски: Време е за одлука, да изградиме држава по европски стандарди

by fokus

Време е за одлука, да изградиме држава по европски стандарди, порача националниот координатор за НАТО Стево Пендаровски за време на вчерашните средби со граѓаните од општина Аеродром.

На средбите со пензионерите од општина Аеродром се разговараше за процесот на интеграција во ЕУ и НАТО, како и за придобивките од членството во двата најмоќни сојузи во светот.

– Поддршката за интеграција на земјава во НАТО И ЕУ ја имаме и од Европа и од светот, за тоа сведочат и посетите на земјава од голем број европски и светски лидери. Но, ние треба да ја донесеме одлуката каква иднина сакаме за нас и за нашите деца. Не можеме да чекаме уште 27 години. Сега е време е за одлука. Време е да изградиме држава по европски правила, рече Пендаровски.

На средбата со младите и спортските работници од оваа општина, Пендаровски зборуваше за можностите што се отвораат со процесот на интеграција во ЕУ, особено пристапот до нови европски фондови преку кои се развива и унапредува спортот, но и ќе се креираат квалитетни младински политики.

– Европа ја носиме во Македонија, тоа значи европски стандарди, нови фондови за реформи во повеќе сектори, а како што ќе течат преговорите со ЕУ така ќе расте поддршката која што ќе ја добиваме. Затоа секој граѓанин треба да излезе, да гласа и со тоа да одлучува за иднината на Македонија. Затоа што само со излегување и со гласање може да се влијае врз одлуката! Нивниот глас ќе се слуша. На 30 септември да излеземе и го дадеме својот глас ЗА европска Македонија, порача Пендаровски.

На средбите со Пендаровски беше и пратеникот на СДСМ и дел од коалицијата „Заедно за европска Македонија“, Диме Велковски.

Поврзани новости