Ново задолжување за враќање стари долгови

by fokus 20:22
20:22

Владата утре ќе позајми 7,3 милиони евра од домашните кредитори. Истата сума веќе наредниот ден во стопанството треба да се врати по основ на  доспени долгови.

Новиот заем ќе се направи преки акуција на државни хартии од вреднот. Понатаму, скоро 5 милиони евра ќе треба да се вратат за помалку од една година, а останатиот дел се со рок на доспевање од 15 години.

Инаку, заклучно со вториот квартал од годинава јавниот долг изнесува 4,2 милијарди евра или 45 % од бруто домашниот производ и во изминатите години  бележи пораст.

Поврзани новости