Ново сонце на слободата

by Фокус 14:17
14:17

Никола Димитров, поранешен заменик-министер за надворешни работи и поранешен амбасадор на Македонија во САД и во Холандија, на својот фејсбук профил објави колумна. Ви ја пренесуваме во целост:

ВМРО е преголем симбол за Македонија за да дозволиме да се претвори во срам за државата. Сите ние, граѓаните на Република Македонија сме ВМРО, во смисла на таа традиција. Јас, како и Владимир Лазаревик и Перо Димшоски, сме извршувале високи државни функции благодарение на довербата на ВМРО-ДПМНЕ. Затоа чувствувам одговорност и нема да молчам во ова време невреме, кога државните институции се узурпирани, а македонската демократија крајно понижена. Кога нема ден без изјава од меѓународната заедница за загриженоста поради назадувањето на Македонија.

- Advertisements -

Нема да дозволиме ВМРО, врз која заедно со АСНОМ почиваат темелите на Република Македонија, да биде историски делегитимирано, поради група луѓе кои го изгубиле политичкиот компас. Луѓе кои знаат каде е штабот на ВМРО-ДПМНЕ, ама заборавиле кои се идеалите и вредностите на ВМРО. Јас не сум чест гостин во штабот, ама знам дека кога МВР ќе стане штаб на партијата, се укинува државата.

Ги повикуваме сите граѓани:

– да им ја вратиме ВМРО на граѓаните, на сите граѓани;

– да ја посочиме и да инсистираме на политичка одговорност, лична политичка одговорност;

– конечно да изградиме силни институции, и да застанеме заедно против “силни” лидери;

– да се заложиме за враќање на политичкиот дијалог во парламентот; покрај враќањето на опозицијата, тука посебна историска одговорност ќе има пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ;

– да се вратиме на темелните вредности на Уставот и враќање на институциите во рацете на граѓаните;

– да се обединиме околу систем што ќе им даде еднаква шанса на сите, независно од која партија се;

– за враќање на довербата, на човечкото достоинство и на перспективата во татковината;

– за целосен пораз на стравот, за целосно искоренување на криминалот;

– за пречистување на политичката мисла;

– за целосна слобода на медиумите и за безрезервна поддршка на критичната мисла;

– за целосен пораз на глупоста.

Го повикуваме членовите, симпатизерите и поддржувачите на ВМРО-ДПМНЕ, да исправат глава и да се одважат да кажат не. Товарот на сегашното раководство и одговорноста за нивните постапки, мора да го сноси сегашното раководство. Ние сме должни да го превземеме нанесениот срам врз државата и врз партијата и да разговараме со опозицијата со чиста совест.

Поврзани новости