Николовска: Владата најави 140 милиони евра субвенции, а исплати 42 милиони?

by Фокус 19:33
19:33

Поранешната пратеничка Ленче Николовска објави анализа за тоа колку пари им биле ислатени за субвенции на земјоделците за изминатата 2014 година и тоа го спореди со најавите и проекциите на Владата за тоа колку субвенции ќе исплати за таа година.

Според анализата, за 2014 година до крајниот законски рок, Владата има исплатено 42, 5 милиони евра, а според најавите предвидени беа над 140 милиони евра.

- Advertisements -

Владата за 2014 година вели дека има над 140 милиони евра земјоделски субвенции. Од платежната агенција изјавија дека до крајниот законски рок се исплатени 95% од субвенциите, а 5% се со непотполна документација.

Се е во ред додека не се анализира колку пари се всушност тие 95% исплатени. Се доаѓа до фрапантна бројка од исплатени само 42,5 милиони евра, според изјавите на Ставрески.

На 1 ноевмри 2014 се исплатени- 80 милиони ден.

На 16 февруари 2015 се исплатени 396 милиони ден. на лозарите

На 23 февруари 2015 – 130 милиони ден. на градинарите.

На 24 февруари 2015 – 31,7 милиони ден. за добиточна храна.

На 4 март 2015 – 310 милиони ден.за обележани грла говеда.

на 16 мај 2015 – 25 милиони евра на тутунарите

на 4 јуни 2015- 80 милиони денари

Или за 2014 година до крајниот законски рок владата има исплатено 42, 5 милиони евра, а за 2014 година имаат испланирано, најавувано над 140 милиони евра?!“

Николовска прашува каде се 100 милиони евра и дале е можно нашиот аграр толку да е уништен да не може да апсорбира повеќе од 50 милиони евра.

-Да претпоставиме дека уште 7-8 милиони евра се оние со непотполна документација. Или навистина немаат добиено сите земјоделци субвенции, а голем дел се одбиени поради грешки на админситрацијата (намерни) да се скрати фондот, пишува Николовска.

Поврзани новости