Нема напредок за изборната регулатива

by Фокус 19:07
19:07

И по денешната средба работните групи за спроведување на договорот од Пржино нема напредок за изборната регулатива. Единствената точка за која се согласија ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ: активна регистрација на гласачите сега се проблематизира од страна на ДУИ. Тие сметаат дека со оваа мерка може да се оптовари избирачкиот процес и да се оневозможи гласање кај илјадници граѓани кои привремено се во странство.

Прашање за кое партиите се најдалеку од договор е гласањето на дијапосрата. СДСМ смета дека гласот треба да биде со еднакво значење, што не е исполнето што сегашниот модел по кој гласа дијаспората. ВМРО-ДПМНЕ пак, како што обелодени премиерот, смета дека сегашните три пратеници се малку, па дијаспората треба да добие дури дваесет претставници во Парламентот.

- Advertisements -

Паралелно со изборните правила, во наредните денови ќе се разговара и за деполитизација на медиумите и Анкетната комисија за прислушувањето за која исто така, ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ се далеку од договор. Изборната регулатива треба да биде договорена најдоцна до 6 октомври.

Поврзани новости