Надворешниот долг на Македонија зголемен за 734 милиони евра

by Фокус 19:59
19:59

За една година, надворешниот долг на Македонија пораснал за 734,6 милиони евра, покажуваат податоците од Народна банка на Македонија. Сега надворешниот долг изнесува 5 милијарди и 954 милиони евра, а лани тој бил 5 милијарди и 219 милиони евра.

Со овој пораст на надворешниот долг, сега тој достигна  69,78 отсто од бруто домашниот производ, односно зголемување од  5,4 отсто.

- Advertisements -

Внатрешниот долг пак, во кој влегуваат  централната влада, локалната самоуправа и фондовите за социјално осигурување, е  2 милијарди и 125 милиони евра или за 516,7 милиони повеќе од 2013 година.

Поврзани новости