МЗШВ: Исплатени 1,5 милијарди денари кон 14.300 тутунари

by Fokus

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира тутунопроизводителите дека денеска Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ја реализираше исплатата на двете мерки, основни и дополнителни директни плаќања, за договорен и продаден ориентален ароматичен тутун од реколтата 2023.

Кон 14.300 тутунопроизводители исплатена е поддршка вредна близу 1.5 милијарди денари. Оваа реколта субвенцијата за тутун е зголемена за 20 денари за сите три класи на тутун, па така субвенцијата за прва класа предаден тутун, за прв пат до сега, постигна вредност од 100 денари по килограм.

Од почетокот на оваа 2024 година, до денес, преку програмата за финансиска поддршка во земјоделството се исплатени над 4 милијарди денари што преставува 68% од вкупниот буџет на програмата за мерките за растително и сточарско производство.

Ги информираме земјоделците и сточарите, дека во наредниот период следува реализацијата на дополнителните директни плаќања за огледувачите на говеда, кози и пчели, директните плаќања за органско производство, поддршката за земјоделците кои имаат производство во подрачја со ограничени можности, како и дополнителните плаќања за регистрираните земјоделци согласното законот за вршење на земјоделска дејност и законот за пензиско и инвалидско осигурување.

Веќе се обработуваат и следува исплата на дополнителните директни плаќања за предадени градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети.

Истовремено АФПЗРР ја има и започнато подготовката на системот за успешен почеток на процесот за поднесување барања за финансиска поддршка, по програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2024 година.

Поврзани новости