Министерството за образование се договори со средношколска организација која постои само фиктивно

by Фокус

На еден ден пред најавениот протест од страна на Средношколскиот пленум, Министерството за образование се сретна со Унијата на средношколци и договори укинување на математиката како задолжителен предмет за државна матура. Унијата на средношколци има неактивен статус од 2013 година, а според едно истражување на Младинскиот образовен форум 81 процент од средношколците  никогаш не учествувале во избор на овие претставници.

Од Средношколскиот пленум велат дека утрешниот протест ќе се одржи, а овој потег на мнистерството го сфаќаат како обид за манипулација и поделба на средношколците. Тие бараа средба со министерот Адеми, но тој освен што два пати изјави дека ќе ги прими, такво нешто не се случи.

-Мислите ,ставовите и аргументите на Средношколскиот Пленум повторно газени без никаков срам, без никаква грижа..
Дополнително изреволтирани од ваквите манипулации продолжуваме погласно и посилно од било кога со нашите барања-барања направени од средношколците ЗА средношколците. Ние нема да замолчиме, а особено нема сега, кога вие се обидувате да поделите, па да успеете, ние ќе се солидализираме и ќе ви покажеме дека сме многу, многу посилни отколку што сметавте, напиша Средношколски пленум на неговата официјална Фејсбук страница.

 

Поврзани новости