Милановиќ: Владата испрати хеликоптери во Украина, тоа води до масовно крвопролевање

by Fokus

Претседатет на Хрватска, Зоран Милановиќ денеска ја коментираше одлуката на Словачка да испрати борбени авиони МиГ во Украина.

„Добро, нивна одлука, зошто да го коментирам тоа? Ме прашувате хипотетички, ако имавме авиони, дали да ги испратиме? Тоа ќе зависеше од состојбата на тие авиони. Претпоставувам дека ниту оваа влада не би одлучувала за тоа “, рече Милановиќ.

За потсетување, хрватската влада неодамна почна да испраќа хрватски транспортни хеликоптери од типот Ми-8 во Украина.

„Овие хеликоптери што ги испратија во Украина, тоа е одлука на владата, тоа води до масовно крвопролевање и масовна смрт и продолжување на војната“, рече тој.

„Тие хеликоптери не се загуба за ХРЗ, не се ветувачки и нивните ресурси се трошат. Не ни требаат во тој број. Имавме премногу хеликоптери со огромен капацитет за потребите на мала и мала земја Армијата.Американските што ги набавуваме се брутално скапи, се прават незамисливи профити“, рече Милановиќ.

„Владата може да прави што сака кога е во прашање опремата, но кога е во прашање персоналот, не може бидејќи јас сум врховен командант“, рече тој.

Поврзани новости