Мехмети: Дојде време барем претседателот на Парламентот да биде Албанец

by Фокус 12:11
12:11

Дојде време барем претседателот на Парламентот да биде Албанец, рече пратеничката на ДУИ, Ермира Мехмети на денешната конференција „Промената на принципот на соодветна и правична застапеност во јавната администрација“ во организација на Институтот за европска политика (ЕПИ).

Според неа, на тој начин ќе се  докаже дека Албанците се лојални на државните институции.

- Advertisements -

Ако имаме функции резервирани само за мнозинството не сме постигнеле ништо од Рамковниот договор. Мојата теза е дека доминантната заедница треба да биде гарант за правична застапеност на малцинствата во институциите, а не пречка за тоа. Кај нас со зголемување на бројот на заедниците во државната администрација паралалено се зголемува и бројот на вработените Македонци и затоа не ја достигнуваме квотата на правична застапеност. Имаме неуставна политика за правично претставување – истакна пратеничката Мехмети.

 

Поврзани новости