Макрон: Да се вклучат вакцините од Кина и Русија

by Fokus 19:20
19:20

Францускиот претседател Емануел Макрон повика на засилени меѓународни напори за доставување вакцини во сиромашните земји, како и поголема вклученост на Кина и Русија.

Иако француската програма за вакцинација беше погодена од доцнење во испораката и бирократските проблеми, Макрон во интервју за „Журнал ди Диманш“ рече дека „африканските земји оправдано прашуваат за нивниот пристап до вакцините“.

- Advertisements -

Макрон последните денови се состана со извршни директори на фармацевтската индустрија и експерти за вакцини за да разговара за програмите за борба против нееднаквостите во пристапот до вакцините и да помогне за ставање крај на пандемијата и забрзување на економското закрепнување.

Меѓу тие програми е и Ковакс, кој е поддржан од ОН и чија имплементација почна бавно поради недостиг на средства и неподготвеност на некои големи светски сили.

– Ние мора да ги засилиме овие напори затоа што секоја недела е важна, рече Макрон, додавајќи дека вакцините произведени во Кина и Русија треба да бидат „интегрирани во овој голем мултилатерален напор против пандемијата.

Поврзани новости