Македонија во 2016 ќе добие 39 милиони долари за бегалците

by Фокус 20:47
20:47

Како дел од регионалниот план за шест земји, Македонија ќе добие  39,4 милиони долари за 2016 година со цел да се справи кризата со бегалци и мигранти.

Планот денеска беше презентиран во Скопје, а развиен е  под водство на Високиот комесаријат за бегалци при Обединетите нации (УНХЦР) и Меѓународната организација за миграции (ИОМ). Тој предвидува  хуманитарни активности во организација на Владата и ги покрива активностите на осум агенции на Обединетите нации со седиште во Скопје и 16 различни невладини организации.

- Advertisements -

-Ви честитаме за гостопримливоста и великодушноста покажани кон 900.000 бегалци и мигранти кои што поминаа низ регионот само во текот на минатата година. Треба да запомниме дека луѓето коишто бегаат од конфликт и неволји имаат фундаментално човеково право на прибежиште, достоинство и шанса за подобар живот, изјави постојаниот координатор на ОН , Луиза Винтон.

Поврзани новости