Македонија ја напуштиле 700.000 граѓани за осум години

by Fokus

Од 2011 до 2019 година 700.000 луѓе се иселиле од Македонија, односно секој четврти жител, изјави денеска вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи.

Како што истакна тој, поради ваквиот проблем се појавува и недостаток во работната сила за компаниите во нашата држава.

„Иако тој тренд е намален во периодот на Ковид, за жал, тој сè уште претставува сериозен проблем не само за носителите на јавни функции и креаторите на политиките, туку и за општеството во целина, бидејќи постои јаз на пазарот на трудот“, рече Битиќи.

Поврзани новости