Лидерите на ЕУ на самит ќе дискутираат за испораката на муниција за Украина

by Fokus

Шарл Мишел – претседателот на Советот на ЕУ со писмо ги покани лидерите на земјите-членки на ЕУ, на самит закажан за 23 и 24 март во Брисел.

Во писмото Мишел ги информира лидерите на ЕУ дека главна тема на разговор ќе биде Украина.

Мишел порача дека ЕУ, како и секогаш, ќе ја потврди својата „непоколеблива посветеност да и помогне на Украина“, што вклучува продолжување на работата за користење замрзнати руски средства.

„Тоа што е најважно, од нашата последна средба во февруари, работиме на итно зголемување на производството и испораката на муниција во Украина. Нашата цел е да и обезбедиме на Украина еден милион парчиња муниција во следните 12 месеци и да обезбедиме соодветно финансирање. За таа цел ќе треба да преземеме мерки за зајакнување на производствениот капацитет на европската одбранбена индустрија“ – рече Мишел.

На 20 март, министрите за надворешни работи и за одбрана на ЕУ одобрија план за испорака на „еден милион артилериска муниција на Украина како дел од заедничките напори во следните дванаесет месеци“ во Брисел.

Две милијарди евра европски пари ќе го кофинансираат проектот, а 27-те лидери на ЕУ треба да го одобрат овој план.

Поврзани новости