ЛДП: Зошто само во Скопје и Тетово ќе се испитува загадувањето?

by Фокус 11:38
11:38

Либерално-демократската партија бара одговор од министерот за животна средина и просторно планирање, Нурхан Изаири, по кои критериуми и проценки избрал да ги испитува причините за аерозагадувањето само во градовите Тетово и Скопје.

-Како партија на која врвен приоритет и’ е здравата животна средина за граѓаните на Република Македонија, е неприфатливо парцијалното и дискриминирачко однесување на Министерството за животна средина, кое ги утврдува причините за аерозагадувањето само во овие два града, кога се знае дека уште најмалку три градови – Битола, Кичево, Кавадарци, секојдневно дишат смртоносен воздух, а последиците од него силно и болно удираат врз здравјето на граѓаните. Од таму, ЛДП јавно го прашува министерот Изаири, дали си поигрува со сериозноста на проблемот со аерозагадувањето?, се вели во соопштението на ЛДП.

- Advertisements -

Од партијата прашуваат дали министерот влечел жрепка или пак му се сонило од дузина енормно загадени градови во Македонија, да ги избере само Тетово и Скопје за поставување на филтри или се работи за несериозен и популистички пристап кон овој горлив проблем како дел од кампањата на власта пред закажаните парламентарни избори.

Поврзани новости