Ќулавкова: Законот за јазици воведува јазична диктатура на албанскиот јазик

by fokus

Академик Катица Ќулавкова реагираше на носењето на Законот за употреба на јазиците за кој смета дека ги укинува македонските јазични права.

-Законот за јазиците не обезбедува јазични права на Албанците, оти сите јазични права тие ги добија со Законот од 2008. Овој Закон ги укинува македонските јазични права и воведува јазична диктатура на албанскиот во Р.Македонија. Федерализацијата е игра во споредба со штетата што овој Закон ќе ја нанесе на македонската држава, нација и демократија, напиша Ќулавкова.

Поврзани новости