Кривична пријава за градоначалникот на Велес, Чадиев, за злоупотреба на службената положба

by fokus 13:58
13:58

Велешката полиција му поднесе кривична пријава на градоначалниот на Велес, Славчо Чадиев, за злоупотреба на службената положба и овластување. Според информациите на полицијата, Чадиев е осомничен дека го сторил кривичното дело во периодот дури бил претседател на Совет на општина Велес.

Имено, според пријавата Чадиев наводно го прекршил Деловникот за работа на општина Велес, и незаконски на општината Чашка и пренел право на сопственост на синдикално одморалиште, кое дотогаш било во сопствеништво на општина Велес. Откако имотот припаднал под општината Чашка, веднаш бил огласен за продажба и тоа за почетна цена од 483.000 евра.

- Advertising -

Во продолжение соопштението од МВР:

-Пријавениот С.Ч. (58) го прекршил Деловникот за работа на општина Велес  на 62 – та седница одржана на 11.07.2012 година. Претходно симнатата точка 6 од Дневниот ред, поднесена од градоначалникот на општина Чашка – „Предлог-Одлука за пренесување на правото на сопственост на недвижен имот од општина Велес на општина Чашка “, побарал по итна постапка повторно да биде вратена на Дневниот ред без да ја образложи итноста, иако му било укажано за прекршување на член 61 став 4 од Деловникот за работа на Советот.

Општина Велес била сопственик на недвижен имот – Синдикално одморалиште во с.Горно Врановци, кое било градено со средства на поранешните претпријатија кои работеле на подрачјето на општина Велес, а е евидентиран во имотен лист за катастарска општина Горно Врановци.

Во 2004 година, од страна на Комисијата за приватизација на Република Македонија било донесено решение за преземање на деловно средство, по што објектот бил превземен од Комисијата и доделен на стопанисување на Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор на Република Македонија.

По судска постапка помеѓу општина Велес и наведеното јавно претпријатие, на 15.06.2012 година имотот се запишува повторно во сопственост на општина Велес. По само една недела од донесувањето на одлука, од страна на општина Чашка до општина Велес било поднесено Барање за донесување одлука за пренесување на правото на сопственост на недвижен имот од општина Велес на општина Чашка, односно општина Чашка го побарала синдикалното одморалиште поради работи од јавен интерес од локално значење, но со економски фактор.

По доставени две ургенции од страна на општина Чашка за наведеното Барање, од страна на претседателот на Советот на општина Велес било ставено на Дневен ред на 62-та седница на Советот закажана за 11.07.2017 година и заведена под точка 6. Од страна на членовите на советот присутни на седницата, точката 6 била симната од дневниот ред со гласање од 22 членови. Спротивно на Деловникот за работа на Советот на општина Велес , претседателот С.Ч. веднаш предложил по итна постапка поставување на дневен ред нова точка – Предлог-одлука за пренесување на правото на сопственост на недвижен имот од општина Велес на општина Чашка.

Притоа, од страна на членови на Советот на претседателот  му укажале за свесно кршење на Деловникот. Занемерувајќи го мислењето на одредени членови и наведувајќи дека не се работи за истата точка затоа што сега предлагачот бил друг, тој дозволил расправа по таа точка,  а подоцна и донесување на Одлука по истата точка. Одлуката во Службен весник на Република Македонија била објавена на 16.07.2012 година.

По донесената одлука за пренесување на правото на сопственост на синдикалното одморалиште Горно Врановци од Општина Велес на Општина Чашка, општина Чашка веднаш го огласиле за продажба со почетна цена 29.745.155 денари.

Поврзани новости