Коѕиас ја критикуваше македонската Влада во Техеран

by Фокус

Грчкиот шеф на дипломатијата Никос Коѕиас во Иран зборуваше за македонско-грчкиот спор и упати доза критика на сметка на македонската влада, посочувајќи дека една од причините поради која не може да се најде решение е иредентизмот на македонските политичари, јави Мета.

– Дадовме интересен предлог за начинот и процесот за решавање на спорот за името. Клучно е да е надмине иредентизмот и шовинистичките планови. На Балканот имаме специфичен проблем, проблемот со БЈРМ. Една држава на две заедници, Албанците и Словените кои сакаат да се самонарекуваат и се сметаат за „Македонци“. Словени кои изразуваат анахрон и нелегитимен иредентизам кон Грција, историски и географски – посочи Коѕиас во говорот во Техеран.– истакна Коѕиас.

 

Поврзани новости