Ковачевски го достави предлогот за реконструкција на Влада – Алијанса добива три министерства

by fokus

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски го достави до Собранието предлогот за реконструкција на Владата, соопштија од Владата. Според предлогот, досегашниот министер за правда, Никола Тупанчески си оди од ресорот и на негово место доаѓа Кренар Лога од Алијанса за Албанците.

Министерот за здравство, Беким Сали од Алтернатива ќе се биде заменет со Фатмир Меџити исто така од Алијанса, а со министерството за информатичко општество ќе раководи Азир Алиу исто така кадар на Алијанса.

Со ова, партијата која стана дел од владината коалиција доби три министерства и две заменик министерски места, во одбрана и во Министерството за шумарство и водостопанство. Заемник министерското место во правда го зема СДСМ, а кадарот на ДУИ, Агим Нухиу од правда оди во образование.

За министер кој ќе раководи со Министерството за правда, предложен е Кренар Лога.

За министер кој ќе раководи со Министерството за здравство, предложен е Фатмир Меџити.

За министер кој ќе раководи со Министерството за информатичко општество и администрација, предложен е Азир Алиу.

За министерка која ќе раководи со Министерството за животна средина и просторно планирање, предложена е Каја Шукова.

За заменик на министерката која раководи со Министерството за одбрана, предложен е Тирон Јајага.

За заменичка на министерот кој раководи со Министерството за правда, предложена е Викторија Аврамовска-Мадиќ.

За заменичка на министерот кој раководи со Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство, предложена е Вјолца Бериша.

За заменичка на министерот кој раководи со Министерството за здравство, предложена е Маја Манолева.

За заменик на министерот кој раководи со Министерството за образование и наука, предложен е Агим Нухиу.

Дали Алтернатива ќе остане воопшто во Владата, засега е неизвесно. Од партијата најавија дека в недела ќе одлучува Централното собрание.

Поврзани новости